• Layihələr
  • Haqqımızda
  • Əlaqə
  • Reklam
  • Media Kodeksi
13°C Bakı
Yeniera.az
  • Gündəm
  • Özəl
  • Dünya
  • Cəmiyyət
  • İqtisadiyyat
  • Hadisə
  • Mədəniyyət
  • Maqazin
  • Maraqlı
  • Digər
    • Media
    • İdman
    • Formula-1
No Result
View All Result
  • Gündəm
  • Özəl
  • Dünya
  • Cəmiyyət
  • İqtisadiyyat
  • Hadisə
  • Mədəniyyət
  • Maqazin
  • Maraqlı
  • Digər
    • Media
    • İdman
    • Formula-1
No Result
View All Result
Yeniera.az
No Result
View All Result
Home Dünya

Qədimdən bu günə qədər gələn Türkiyə çörək irsi - FOTO

30 Oktyabr, 25 / 15:02
A A
Qədimdən bu günə qədər gələn Türkiyə çörək irsi - FOTO

Türkiyədə çörək, hər süfrənin ayrılmaz hissəsidir – istər kənd mətbəxlərində, istərsə də şəhər restoran və kafelərində. Lakin çörək bu torpaqlarda sadəcə qida deyil, yaşayan bir irsdir.

Anadolunun, məskun həyatın ən qədim beşiklərindən birinin, minilliklərə söykənən çörək ənənəsi hər yeni arxeoloji tapıntı ilə daha da zənginləşir. Türkiyənin müxtəlif bölgələrində tapılan qədim çörək qalıqları və çörəkbişirmə alətləri bu mədəniyyətin dərin köklərə malik olduğunu və nəsildən-nəslə ötürüldüyünü sübut edir.

Son illərdə Anadoluda aparılan arxeoloji qazıntılar, çörəyin minillik tarixini üzə çıxarır və Türkiyənin zəngin kulinariya irsi haqqında yeni məlumatlar təqdim edir. Konya bölgəsindəki UNESCO Dünya İrs Siyahısına daxil edilən qədim Çatalhöyük yaşayış yerində, arxeoloqlar təxminən 8 600 il yaşında mayalı çörək qalıqları tapıblar. Təqribən e.ə. 6600-cı ilə aid edilən bu tapıntı, indiyədək məlum olan ən qədim çörəklərdən biridir.

Bənzər bir kəşf isə Eskişehirdəki Küllüoba təpəliyində qeydə alınıb. Burada alimlər 5 000 il əvvələ aid olan dünyanın ən qədim mayalı və bişmiş çörəyini tapıblar. Analizlər, çörəyin tərkibində qədim emmer buğdası və mərcimək izlərinin olduğunu göstərib. Araşdırmalara görə, çörək təxminən 140°C temperaturda bişirilib, bir hissəsi isə bəxşiş və bərəkət rituallarında yandırılaraq evin arxa hissəsindəki otağın girişinə basdırılıb. Bu tapıntı, həmin dövrdə inanclar və gündəlik həyatın bir-birinə necə sıx bağlı olduğunu göstərir.

Karaman bölgəsindəki Topraktepe (Eirenepolis) antik şəhərində aparılan qazıntılarda isə VII–VIII əsrlərə aid beş yanmış çörək tapılıb. Mütəxəssislər bu çörəklərin erkən xristian mərasimlərində istifadə olunan dini simvolik çörəklər ola biləcəyini düşünürlər.

Türkiyənin ən qədim yaşayış məskənlərindən biri olan Şanlıurfanın Harran xarabalıqlarında aşkarlanan başqa bir tapıntı da maraq doğurub – paxlava naxışlı çörək qəlibi. Təxminən 800 il əvvələ aid bu qəlib, qədim dövrlərdə insanların gündəlik çörəyi necə hazırladıqlarına dair yeni ipucları təqdim edir.

Bu qədim tapıntılar Anadolunun dərin köklərə malik çörək və xəmir məmulatı ənənəsini bir daha üzə çıxarır. Minilliklərə dayanan bu mədəniyyət bu gün də Türkiyənin hər bölgəsində yaşayır və öz rəngarəngliyi ilə seçilir.

Ənənəvi çörəkxanalar və ev ustaları, bu gün də yerli məhsullardan istifadə edərək onlarla növ çörək və bulka hazırlayırlar. Qara dəniz bölgəsi qızılı qarğıdalı unu çörəyi ilə, Şərqi Anadoluda təndir çörəyini buxarlanan şorbalarla, Mərkəzi Anadoluda isə bazlamanı ətli yeməklərlə dadmaq mümkündür.

Türkiyənin çörək mədəniyyəti, ölkənin coğrafiyası qədər zəngin və müxtəlifdir – hər bölgə öz dadını, öz ənənəsini yaşadır.

Türkiyədə klassik somun çörəyi hər süfrədə öz yerini tutur. Lakin ölkənin müxtəlif bölgələrində bişirilən onlarla yerli çörək növü həm bölgənin iqlimini, həm də əsrlər boyu formalaşmış ənənələrini əks etdirir. Bu çörəklər arasında ən məşhurlarından biri də pidedir – adətən odun sobasında, daş təndirdə bişirilən qalın yastı çörək növü. Pide müxtəlif formalarda hazırlanır: tırnak pide, tombik pide və ya Ramazan pidesi kimi fərqli versiyaları var. Bəzən də müxtəlif içliklərlə – pendir, ispanaq, qızardılmış ət və ya qiymə ilə bişirildikdə, bu çörək ləzzətli bir xəmir yeməyinə çevrilir.

Pidenin populyarlığı o qədər artıb ki, bu gün İstanbul kimi böyük şəhərlərdən tutmuş kiçik Anadolu qəsəbələrinə qədər hər yerdə ona həsr olunmuş xüsusi pide restoranlarına rast gəlmək mümkündür.

Türkiyə mətbəxində xüsusi yer tutan digər iki çörək növü – lavaş və yuxa – əsrlərdir Anadoluda formalaşan kulinariya ənənəsinin ayrılmaz hissəsidir. Qədimdən bəri bu çörəklərin hazırlanması qadınların birgə gördüyü ictimai fəaliyyət sayılırdı: onlar qış tədarükü və ya toy kimi xüsusi günlər üçün nazik xəmir qatlarını birlikdə açırdılar. Bu qədim adət, 2016-cı ildə UNESCO-nun Bəşəriyyətin Qeyri-Maddi Mədəni İrs Siyahısına daxil edilib.

Lavaş, nazik yastı çörək növü – adətən şirəli kabablarla birlikdə süfrəyə verilir. Dönər, ədviyyatlı çiğköftə və digər qızartma yeməklər tez-tez yumşaq, dadlı lavaşın içinə bükülərək dürüm kimi təqdim olunur. Yuxa isə lavaşdan da nazik olur və adətən pendirlə səhər yeməyində yeyilir – sadə, amma əbədi ləzzət kimi. Hətta Türkiyənin milli deserti sayılan baklavanın da əsasında məhz bu incə yuxa qatları dayanır.

Çörək, Anadolunun həyat və mədəniyyətinin bir parçası olub və bu gün Türkiyədə bu qədim ənənəni həm tarixində, həm də dadında kəşf etmək mümkündür. Bu zəngin irs, həmçinin Anadolunun müxtəlif bölgələrindəki qədim çörək hazırlama üsullarında və bu gün də davam edən mətbəx ənənələrində öz əksini tapır.

image-0aa9ac4a5dbbe6ab4809f61680a07cdf_93692057-83f5-4737-bc52-c317cd9dda9d image-9b4f78c9e06df6cb8aebcea2b1439bef_410846c9-4488-453a-8879-9f894d54f8be-1 image-c3b08848888cab0131bbcc48afdd28d0_33348ba3-e46a-448d-8cf1-ae1ffe75ab04 image-9b4f78c9e06df6cb8aebcea2b1439bef_410846c9-4488-453a-8879-9f894d54f8be

Ən son xəbərləri bizim X hesabımızda izləyin @yeniera
Öncəki Yazı

Zelenski: Rusiya Ukraynaya 650-dən çox dron və 50-dən çox raket atıb

Növbəti Yazı

Qabil, Tural, Məhəmməd Bakıya gətirilir

XƏBƏR LENTİ

13 min avroluq plaş?-Neftçala icra başçısının geyimi gündəm OLDU

Sabahın havası açıqlandı

Bu ərazilərə yağış yağır

Hikmət Hacıyev Qətərin dövlət naziri ilə görüşdü

Prezident həmkarını təbrik etdi

Neftimizin bu günə olan QİYMƏTİ

DYP sürücülərə müraciət etdi

Azərbaycanda bu şəxslərə ev veriləcək

DTX-dan əməliyyat: Əli Kərimlinin daha bir adamı SAXLANILDI

Bakıda tanınmış həkim vəfat etdi - FOTO

Bu şəxslər öldükdən sonra ailələrinə PUL VERİLƏCƏK

“Etibarlı Tərəfdaş Konsepsiyası” təsdiq edilib - SƏRƏNCAM

İlham Əliyev sərəncam imzaladı

Salyanda tüstüdən zəhərlənənlərin sayı 18-ə çatıb

Əli Kərimlinin şikayəti təmin edilmədi

Bahar Muradova Cəlilabadda vətəndaşları qəbul edib

Məktəbdə kütləvi zəhərlənmə, 13 nəfər xəstəxanaya yerləşdirildi

“Mehdiyev işi” böyüyür: AMEA rəhbərliyi də siyahıda…

Bu şəxslərin vərəsələrinə müavinət ödəniləcək

Hikmət Hacıyev NATO nümayəndəsi ilə görüşüb

Populyar xəbərlər

Logo

"Yeniera.az saytı və gündəlik bülletenlər vasitəsi ilə siyasət, iqtisadiyyat, cəmiyyət, idman, mədəniyyət sahələri üzrə ölkədə və dünyada baş verən ən vacib hadisələri öz oxucularına operativ şəkildə çatdırır.

Kateqoriyalar

  • REDAKSİYANIN SEÇİMİ
  • Gündəm
  • Siyasət
  • Dünya
  • Hadisə
  • İqtisadiyyat
  • Cəmiyyət
  • Mədəniyyət
  • Maqazin
  • Maraqlı
  • Media
  • İdman
  • Formula-1
  • Özəl
  • Son Dəqiqə
  • Manşet

Bütün hüquqları qorunur. Yeniera.az - © 2025

Yeniera.az
No Result
View All Result
  • Gündəm
  • Özəl
  • Dünya
  • Cəmiyyət
  • İqtisadiyyat
  • Hadisə
  • Mədəniyyət
  • Maqazin
  • Maraqlı
  • Digər
    • Media
    • İdman
    • Formula-1

© 2025 Yeniera.az - İnformasiya Portalı. Bütün hüquqları qorunur.