Qarpızın təbii amin turşusu komponenti olan L-sitrulin azot oksidi istehsalını artıra bilər.
Yeniera.az xəbər verir ki, bu molekul damar tonusunun tənzimlənməsində və ürək-damar xəstəlikləri riskinin azaldılmasında əsas rol oynayır.
Rio-de-Janeyro Federal Universitetinin tədqiqatçıları belə qənaətə gəliblər. Araşdırmanın nəticələri “Nutrients” jurnalında dərc olunub.
Alimlər izah edirlər ki, L-sitrulin qarpız pulpasında olur, lakin qabığında konsentrasiya daha yüksəkdir. Qəbul edildikdə, L-sitrulin, azot oksidini sintez edən bir amin turşusu olan L-argininin qan səviyyəsini artırır.
Bu qaz vasitəçisi qan damarlarını genişləndirir, qan axını yaxşılaşdırır və qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edir.
Qarpız L-sitrulinin mühüm xüsusiyyəti, birbaşa qəbul edildikdə L-arginin kimi qaraciyərdə məhv edilməməsidir.
Yeganə

