ABŞ alimləri 50 yaşdan kiçik insanlarda getdikcə daha çox diaqnoz qoyulan erkən başlayan kolon xərçəngi hallarının kəskin artmasının mümkün izahını tapıblar.
Yeniera.az xəbər verir ki, məlum olub ki, çox miqdarda ultra emal olunmuş qidaların istehlakı adenomaların – erkən kolorektal xərçəngin prekursorları hesab edilən poliplərin inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər.
Araşdırma “JAMA Oncology” jurnalında dərc olunub. Massachusetts General Hospitaldan olan tədqiqatın müəllifləri uzunmüddətli Tibb bacılarının Sağlamlıq Araşdırması II-də təxminən 30 000 iştirakçının məlumatlarını təhlil ediblər.
Bütün iştirakçılar 50 yaşa qədər müntəzəm endoskopik müayinələrdən keçdilər və hər dörd ildən bir ətraflı pəhriz sorğularını doldurdular. Məlum olub ki, gündə orta hesabla 10 porsiya ultra işlənmiş qida qəbul edən qadınlarda adenoma inkişaf riski təxminən üç porsiya ilə məhdudlaşanlara nisbətən 45% daha yüksək olub. Belə məhsullara hazır yeməklər, şirniyyatlar, qəlyanaltılar, yarımfabrikatlar və tərkibində artan miqdarda şəkər, duz, doymuş yağlar və qida əlavələri olan içkilər daxildir.
Yeganə

