Yumurtanın xolesterolu aşağı saldığı və potensial olaraq ürək sağlamlığına zərərli olduğu düşünülürdü. Bununla belə, son araşdırmalar yumurtaların zərərli LDL (aşağı sıxlıqlı lipoprotein) xolesterinin səviyyəsini artırmadığını göstərir. Əksinə, əsas amil pəhrizdə doymuş yağ kimi görünür.
Yeniera.az xəbər verir ki, Avstraliyadakı RMIT Universitetinin tədqiqatçılarının da daxil olduğu bir araşdırma qrupu, doymuş yağlarla müqayisədə yumurta və onların xolesterolunun LDL xolesterol səviyyələrinə necə təsir etdiyini öyrənib.
Tədqiqatın nəticələr “American Journal of Clinical Nutrition” jurnalında dərc olunub.
LDL xolesterol ateroskleroz kimi şərtlərə kömək edə biləcəyi üçün ümumiyyətlə zərərli hesab edilən xolesterol formasıdır. Xoşbəxtlikdən, LDL xolesterol səviyyəsini effektiv şəkildə azaltmağın bir neçə yolu var, o cümlədən pəhriz vasitəsilə…
Bəzi qidaların zərərli LDL xolesterinin səviyyəsini aşağı saldığı bilinir və məsələn, xüsusi bir qarğıdalı unu LDL xolesterol səviyyələrini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.
Bununla belə, yumurta istehlakının LDL xolesterol səviyyələrinə təsiri mübahisəli olaraq qalır. Yeni bir araşdırmada, tədqiqatçılar yumurta istehlakının xolesterol səviyyələrinə təsirini araşdırmaq üçün idarə olunan pəhriz təcrübələri apardılar.
Yeganə

